Start   Artikelen   Rehabilitatie-Centrum   Video's   Grote-Verzoendag 

 Contact 
 Landkaarten   Russische-Liederen   Sponsor 

Evangeliste haalt Russische krant

Atie de koning (midden) op de begrafenis van Raïsa
WOERDEN - Siberië is groot en de officiële contacten verlopen moeizaam, daar kwam ik wel achter, zegt de Woerdens Atie de Koning. In september maakte zij,- zoals zij al een aantal keren eerder deed, weer een (evangeliserende) reis naar Rusland om gevangenen te bezoeken.

Drie uur vliegen naar Moskou, drie uur verder vliegen naar Tjoemen in Siberië. Dan negen uur wachten op de trein, vervolgens 13 uur in die trein. Nog eens 60 kilometer met de bus om op het gastadres te arriveren. En daarna, om het echte reisdoel te bereiken, opnieuw drie uur in de trein en een uur in de bus. Om uiteindelijk te ontdekken dat de brief waarin je je komst hebt aangekondigd, niet is overgedragen aan de huidige directeur en het vijf kwartier duurt, voor je naar binnen mag. Deze keer beperkte de Woerdense zich niet tot de bekende plaatsen in en rondom Toela, waar 'Mama Atie' een geregelde gast is. Ze reisde door naar een kamp in Siberië, waar 2000 tbc- patiënten hun straf uitzitten. Met één van hen onderhoudt zij al jarenlang een briefwisseling. In het Russisch, de taal die Atie de Koning zich heeft eigen gemaakt om deze contacten te kunnen leggen.

Na haar tiendaagse bezoek aan het tbc-kamp in Siberië was de Woerdense ook nog tien dagen in Toela. Daar zetelt de organisatie voor de opvang van ex-gevangenen waarvoor Atie de Koning zich inzet. Inmiddels heeft de organisatie twee flats aangekocht, mede dankzij de giften die binnenkwamen in Nederland, na een verhaal in de Woerdense Courant en de steun van Wilde Ganzen.
Het werk groeit-, stelt Atie de Koning tevreden vast. Bovendien wordt meer en meer bekend waar de organisatie zich mee bezig houdt. Zo werd, opnieuw naar aanleiding van een artikel in deze krant, de gevangene op de bijgeplaatste foto, geïnterviewd door een Russische krant.

Het 'Russische leven' gaat evenmin voorbij aan de Woerdense reizigster. Zij kwam deze keer midden in het badstoelenseizoen en trok mee de bossen in om paddestoelen, bessen, noten, thee en kruiden te zoeken.

Ook maakte zij de begrafenis mee van Raïsa, haar Russische reisgenote van het eerste uur langs de gevangenissen. Ex-gevangenen droegen de kist. "Een heel bijzondere ervaring", vertelt ze. "Russen weten hoe je afscheid moet nemen."


  Terug naar Artikelen menu