Start   Artikelen   Rehabilitatie-Centrum   Video's   Grote-Verzoendag 

 Contact 
 Landkaarten   Russische-Liederen   Sponsor 

De Koning in Linschoten voor lezing

Gevangenisdeuren zwaaien open
voor Woerdense Atie

Een gevangene in quarantaine in één van de
gevangenissen die Atie de Koning bezocht
WOERDEN - In de maanden mei en juni reisde de Woerdense Atie de Koning samen met haar vriendin Willy Matse enkele weken door Rusland en bezocht ze gevangenissen. Ook nam zij een kijkje op het toekomstige opvangterrein voor ontslagen gevangenen. En bracht een zak vol geld mee voor de aankoop van dit terrein.

Het wordt voor Atie de Koning al bijna gewoonte: het bezoeken van de gevangenissen waar haar vrienden, met wie ze soms al jarenlang schriftelijk contact onderhoudt, hun straf uitzitten. En werd het haar, een paar jaar geleden, tijdens haar eerste pogingen om binnen te komen, vaak nog erg lastig gemaakt, langzamerhand zwaaien de deuren probleemloos voor haar open. "De direc-
teuren leggen nog net niet de rode loper voor me uit", vertelt ze. Maar ze zijn één en al vriendelijkheid en behulpzaamheid. En dat is erg belangrijk om welkom te blijven, ook bij volgende gelegenheden.
Tijdens een vorige reis kwamen de plannen op tafel om een voormalig jeugdkamp in de buurt van de Russische stad Toela aan te kopen. Op dit rehabiliteits terrein zouden gevangenen, als ze hun detentie er op hebben zitten, onderdak kunnen vinden en van daaruit in hun levensonderhoud voorzien. Terug in Nederland gaf de Woerdense zoveel mogelijk ruchtbaarheid aan deze plannen en probeerde geld bij elkaar te krijgen. Onder meer schreef zij de 'Wilde Ganzen' van de IKON aan. Het resultaat was dat ze deze keer een bedrag van 8.000 dollar kon overhandigen aan de organisatoren. Inmiddels is een auto, een tweede wens van de Evangelische Kerk ter plekke waarmee Atie de Koning samenwerkt, aangeschaft. Hiermee kunnen gevangenen, waaronder ook kinderen uit het tuchthuis, bij tijd en wijle worden opgehaald voor een kerkdienst. Deze keer was er voor 'mama Atie' ook een klein cadeautje terug: een Russische tandarts die zijn diensten gratis aanbiedt aan gevangenen, deed dat ook aan de Woerdense bezoekster. Hij zette drie bruggen en ik kijk elke keer weer vol verbazing naar mijn mond vol tanden, zegt Atie de Koning. In september gaat Atie de Koning weer op reis, deze keer naar een tbc-kamp in Siberië. En, zoals altijd, is ze tussen de bedrijven door van harte bereid om lezingen te geven waarbij ze over haar ervaringen vertelt. In augustus doet ze dat in een kinderkamp in Liempde, in november is ze op uitnodiging van een vrouwenbond in Linschoten te gast.


  Terug naar Artikelen menu