Start   Artikelen   Rehabilitatie-Centrum   Video's   Grote-Verzoendag 

 Contact 
 Landkaarten   Russische-Liederen   Sponsor 

Maart 2019
EEN NIEUW SEIZOEN VOOR NIKOLAJ
“Met jullie moet wel God zijn!”

Het Russische land slaapt nog onder een dikke witte deken. In onze ogen is dat bar en boos en koud, maar in Rusland zijn ze dankbaar. Al die sneeuw betekent Vruchtbaar Vocht voor straks op de moestuinen en in de mega grote bossen. Van Nikolaj kreeg ik een foto van Gods Huis van Genade. Ook op dit terrein ligt een flink pak sneeuw, net als op de voedselrijke bossen vlakbij.

In Gods Huis van Genade, in het dorpje Majskii, is het al maanden druk. Er wonen nu 16 gasten. De wereld ziet hen als waardeloze afgedankte mensen, ze hebben geen thuis, familie en vrienden meer. Maar hier zijn ze WELKOM. Nikolaj hoeft geen reclame te maken voor het Huis. In heel Rusland en tot in de Oekraïne is dit Huis bekend. Velen hopen na hun straftijd hier een woon- en werkplek te vinden.

Buiten is op dit moment nog niet veel te doen, maar binnen wordt er hard gewerkt.  Er komt op alle vier verdiepingen nieuwe vloerbedekking - zeil. Gekocht, dankzij giften. Letterlijk alles is daar tot stand gekomen, DANKZIJ GIFTEN VANUIT NEDERLAND. Niet voor niets staat er in het Russisch en in het Hollands boven de ingang: "Gods Huis van Genade”.

Nikolaj vertelde me kort geleden over een belangrijke wens. Hij heeft een bedrijfsauto nodig voor alle klusjes, klein en groot. In de nazomer was hij met enkele mannen bezig aan de grootste klus van het jaar: de weide te maaien, het gras te drogen en het naar de hooischuur te rijden. Maar hun auto met laadbak, hun stalen ros, begaf het. Toen werd het handwerk. Ze deden het wel, maar het was teveel. Nikolaj stuurde me een mail: "A.U.B. er moet een hooischudder en een auto met laadbak komen".

Dan gaat het niet om honderden euro’s, maar om duizenden. Nu, een klein half jaar later, kan ik schrijven, dat de hooischudder er al is, dankzij een bijdrage van de Stichting HAELLA in Den Haag.

Binnenkort kan er een goede tweedehands auto met laadbak gekocht worden, mede dankzij de Stichting HAELLA en Stichting "Op Adelaarsvleugelen”. Al eerder kon er een tractor gekocht worden door de financiële steun van HAELLA.
Als de lente begint, kan Nikolaj ook buiten weer aan het werk.

Van 7 tot 21 juli hoop ik met mijn reismaatje Lenie naar Nikolaj te gaan. Gods Huis van Genade bestaat dan 10 jaar. Tien jaar geleden kreeg hij de officiële toestemming om een Opvangcentrum met vier etages te bouwen.
De bouwvakkers waren de gasten, de ex-gevangenen. Er is een uitspraak in Rusland: "Laat gevangenen je huis bouwen, die huizen zijn het beste. Gevangenen hebben geen haast”.

Ook toen voorzag onze GOD in een sponsor om te gaan bouwen.
Zo is het alle tien jaar gebleven, dat GOD voorzag: er kwam een stal, koeien en schapen en kippen konden gekocht. Toen de sauna afbrandde door een nog steeds onbekende oorzaak, kon er een nieuw badhuis met ontmoetingsruimte gebouwd worden.

Een Russisch Orthodoxe priester kwam langs en zei: “Met jullie moet wel GOD zijn”. Zeg dat, heel dit project van Gods Huis van Genade moet wel van GOD zijn. Alle tien jaren heeft HIJ dat zo dag in dag uit bewezen.Wil je ook mee BOUWEN aan dit wonderlijke project in Rusland om ex-gevangenen een hoopvolle toekomst te geven?Geef je bijdrage aan de
Stichting Diaconale Initiatieven Woerden,
NL 37 RABO 037 37 13 908
met vermelding van
Ruslandproject.

  Atie de Koning-Bos.

  Terug naar Artikelen menu