Start   Artikelen   Rehabilitatie-Centrum   Video's   Grote-Verzoendag 

 Contact 
 Landkaarten   Russische-Liederen   Sponsor 

Woerden, 6 november 2003

"Van vroedvrouw tot bedelvrouw"


Atie de Koning en Ina Kool: "Wij moeten de Russische kinderen helpen"

Atie de Koning en Ina Kool helpen Russische kinderen

Kinderen hebben altijd een centrale plaats in het leven van Ina Kool ingenomen. Als verloskundige heeft zij duizenden baby's op de wereld geholpen. Samen met plaatsgenote Atie de Koning heeft zij nu ze gepensioneerd is een nieuw doel: kinderen helpen in een tehuis in Rusland.

Het kinderhuis in Obidimo, zo'n twee honderd kilometer ten zuiden van Moskou, kwam min of meer toevallig op het pad van die twee. We bezoeken al jaren met een groep christenen een aantal gevangenissen in Rusland. Tijdens ons laatste bezoek hebben we ook tuchthuizen en kinderhuizen bezocht, vertelt De Koning. Het bezoek aan het kinderhuis in Obidimo schokte de groep bezoekers omdat alles er zo slecht aan toe is. Het gebouw had al tien jaar geleden moeten worden opgeknapt. De kinderen leven daar echt onder erbarmelijke omstandigheden, zegt Kool. Ze hebben zelfs geen eigen drinkbeker.
Uit gesprekken met de leiding van het kinderhuis is gebleken dat het financiële tekort nooit opgelost kan worden zonder hulp van buitenaf. De leidinggevenden storten iedere maand een deel van hun karige salaris weer terug in de kas van het kindertehuis. Op die wijze kunnen ze nog net het hoofd boven water houden, legt de oud-verloskundige uit. Maar dat duurt niet lang meer, de bodem is in zicht. En dan gaan de deuren gewoon op slot en staan de kinderen weer op straat waar ze vandaan komen.

Tijdens het bezoek aan de Russische provincie Toela hebben de twee Woerdensen ook andere kindertehuizen bezocht die in schril contrast staan met het tehuis in Obidimo. daar zagen we dat de kinderen er wel goed verzorgd uitzagen, dat het onderkomen was opgeknapt en dat er voldoende voedsel was. Dat bleek ook logisch; hier was een sponsor gevonden.
Het kindertehuis in Obidimo telt momenteel 125 bewonertjes in de leeftijd van 3 tot 18 jaar. Doel van de leiding is de kinderen niet alleen onderdak en eten te bieden, maar ook een opleiding.

Zo kunnen de kinderen later in hun eigen onderhoud voorzien. We hebben gewoon geld nodig, geeft Kool toe. En ik wil daar graag veel moeite voor doen, de ellende heeft mij aangegrepen.
Van vroedvrouw ben ik bedelvrouw geworden, en dat geeft mij veel voldoening. Met een beetje geld valt daar al zo veel te doen. We zijn voornemens om in projecten te gaan werken, te beginnen met het opknappen van het sanitair. Daarna moet er echt iets aan de keuken gebeuren. Zo komen we steeds een stapje verder. Tijdens het laatste bezoek heeft de groep onderling al tweehonderd euro uit eigen zak gegeven voor de reparatie van het dak. En dat kon echt niet langer wachten

Eigen drinkbeker
Collega de Koning heeft ook nog wel een paar wensen op haar verlanglijstje staan. Als we nou eens voor alle kinderen een eigen bed kunnen regelen, dat zou toch fantastisch zijn? En natuurlijk een eigen drinkbeker, daar zou je ze al zo gelukkig mee maken. En schoenen die hebben ze ook hard nodig, verzucht ze.
In december gaan de twee weer naar Obidimo toe en deze bezoeken herhalen zich minimaal jaarlijks. Kool: Dat is het voordeel, wij gaan er zelf naartoe en geven het geld daar persoonlijk uit. Dat er ook maar iets aan de strijkstok blijft hangen is uitgesloten, dit is een directe lijn. Hoeveel geld er nodig is om het kinderhuis op weg te helpen is lastig te zeggen. Met honderdduizend euro komen we echt een heel eind. Dat zou een fantastisch goede start zijn om in ieder geval het vervallen onderkomen weer op te knappen. En natuurlijk om een paar extraatjes te kopen voor de kinderen, dat verdienen ze. Het zijn tenslotte nog maar kinderen.

DANIELLE VERWEIJ




St. Ruslandhulp Radoeka is een particulier initiatief van mensen met een bewogen hart voor armoede en nood in Rusland. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ina Kool, tel. 0348-421217,  e-mail: bestuur@ruslandhulp.nl
De Stichting is in het bezit van het ANBI certificaat. Giften zijn aftrekbaar van de belasting.
Ons bankrekeningnummer is: NL53 INGB 0006222004 T.n.v. Stichting Ruslandhulp Radoeka


  Terug naar Artikelen menu