Start   Artikelen   Rehabilitatie-Centrum   Video's   Grote-Verzoendag 

 Contact 
 Landkaarten   Russische-Liederen   Sponsor 

Woerden, 28-10-2003

Woerdens duo zet zich in voor kinderhuis
in Obidimo


Ina Kool (zittend) en Atie de Koning. Ieder kind heeft recht op een onbezorgde en beschermde jeugd. Daarom vinden we het zo belangrijk dat het tehuis een opknapbeurt krijgt, aldus Kool.

Povere kleding, geen speelgoed, een te klein bed en vieze lakens; de kinderen van een kinderhuis in het Russische Obidomo moeten het hiermee doen. Twee Woerdense vrouwen, Ina Kool en Atie de Koning, willen aan deze leefomstandigheden een einde maken en hebben besloten geld in te zamelen.

Door Nancy Kenter

WOERDEN - Geloof is de drijfveer achter dit project. Ik denk werkelijk dat we zijn gestuurd door onze hemelse vader, aldus De Koning. Zelf ben ik verloskundige geweest zegt de 72 jarige Kool.

Meer dan 5000 kinderen heb ik geholpen op de wereld te zetten. Toen we afgelopen zomer in Obidimo waren, dacht ik: ik heb deze kinderen toch niet geholpen om een heleboel andere verloren te zien gaan? Ieder kind heeft recht op een onbezorgde en beschermde jeugd. Daarom vinden we het zo belangrijk dat het tehuis een opknapbeurt krijgt.

Het kinderhuis ligt in de provincie Toela, ongeveer 200 kilometer ten zuiden van Moskou. 120 kinderen, in de leeftijd van 3 tot 18 jaar, krijgen hier lager en hoger onderwijs en worden voorbereid om later in hun eigen onderhoud te voorzien.

We zijn deze zomer met tien mensen naar Rusland afgereisd. Dit kindertehuis trok onze aandacht, Het zag er gewoon vreselijk uit. Het dak van de voorraadschuur moest bijvoorbeeld gerepareerd worden. Je begrijpt dat zonder een voorraadschuur het tehuis nergens is. Het kostte echter 200 euro om het dak te laten maken. We hebben toen 20 euro per persoon gegeven voor de reparatie.

Doordat de prijzen daar een stuk lager liggen dan in Nederland kun je met weinig geld een heleboel doen, zegt de Koning. En dat doen we vanzelfsprekend graag, vult Kool aan.

Dat er voor een tehuis in Rusland is gekozen, komt voort uit de liefde die de Koning van jongs af voor het land heeft. Glunderend vertelt ze hoe een film die ze in haar jonge jaren zag, haar leven veranderde. Mijn vader vertelde graag over Rusland. Toen ik ongeveer 12 jaar was, zag ik een film over de opvang van oud-gevangenen in de maatschappij. Dit greep mij zo aan, dat ik boven op mijn kamer zat te huilen. Ik bad tot God en zei: Ik wil hen helpen als ik groot ben. Als u dat ook wilt, laat dan licht op de muur schijnen. Dat kwam er. Sindsdien is de liefde gegroeid. Ongeveer zeven jaar is ze nu bezig met het zendingswerk. In 1996 kon je als westerling pas gevangenissen bezoeken. Veertig jaar heb ik dus gewacht. Hier is ze begonnen haar geloof uit te dragen. Inmiddels hebben we een soort "Rusland-groep", waarmee we elk jaar naar Rusland afreizen. Dan bezoeken we tuchthuizen, ex-gevangenen, vergeten gevangenen en kindertehuizen.

Voor Kool was het afgelopen zomer de eerste keer. Wat ik zo mooi aan deze projecten vind, is dat het niet uitmaakt welk geloof je hebt. We reizen met elkaar of je nu gereformeerd of katholiek bent zegt ze. In december gaan we weer terug naar Obidomo. We hopen veel geld in te zamelen dat we dan kunnen geven, zegt De Koning. Vanzelfsprekend gaan we elk jaar kijken hoe het wordt besteed. We hebben er echter veel vertrouwen in. God laat ons nooit in de steek.



St. Ruslandhulp Radoeka is een particulier initiatief van mensen met een bewogen hart voor armoede en nood in Rusland. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ina Kool, tel. 0348-421217,  e-mail: bestuur@ruslandhulp.nl
De Stichting is in het bezit van het ANBI certificaat. Giften zijn aftrekbaar van de belasting.
Ons bankrekeningnummer is: NL53 INGB 0006222004 T.n.v. Stichting Ruslandhulp Radoeka


  Terug naar Artikelen menu